Światowy Dzień Kelnera i Mistrzostwa Polski Kelnerów„JUNIOR WAITER 2015”
Były to:
- Zespół Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach – opiekun zespołu Katarzyna Czopko - Noworolnik
- Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie – opiekun zespołu Anna Przeździak
- Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach – opiekun zespołu
- Lucyna Gara4.Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce – opiekun zespołu Mirosława Barwińska, Joanna Nietupska
- Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu – opiekun zespołu Jolanta Chruścielska
- Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu – opiekun zespołu Danuta Treffon
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – opiekun zespołu Jarosław Wojciechowski
- Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie– opiekun zespołu P. Magdalena Biesiadecka.
Zmagania uczestników bacznie obserwowało Jury. W składzie Jury zasiedli: Adam Michalski – przewodniczący Jury, ekspert kulinarny, mistrz kuchni,Danuta Richert - nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych im. M. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, dyr. szkoły mgr inż. Irena Baran, Jerzy Czapla – mistrz barmaństwa, właściciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów, Paula Górnik - „Kelner roku 2012 Lubelszczyzny”, studentka II roku Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wojciech Ożóg – manager restauracji i hotelu „Ambasadorski” i „Hubertus” w Rzeszowie,Waldemar Szałas – właściciel restauracji i hotelu „Prima” w Puławach.
Mistrzostwa Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015” objęte zostały wieloma patronatami. Honorowy patronat sprawowali: Minister Edukacji Narodowej Joanna Kluzik Rostkowska, Kurator Oświaty w Lublinie Krzysztof Babisz, Starosta Puławski Witold Popiołek, Prezydent Miasta Puławy Janusz Grobel, Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników Jarosława Uścińskiego.
Patronat medialny i branżowy: TVP Lublin, TVK Puławy, TV Puławy24, Radio: Lublin, Puławy24, portal gastronomiczny: „Papaja” i "Kucharze- Serwis”, czasopisma: „Poradnik Restauratora”, „Restauracja”, „Przegląd Gastronomiczny”, „Kurier Lubelski” i „Teraz Puławy”, „Dziennik Wschodni”, „Wspólnota Puławska”.
Mistrzostwa Polski Kelnerów to wyjątkowy Konkurs - jedyny taki w Polsce - skierowany przede wszystkim do młodzieży i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym, kelnerskim i hotelarskim. Cel konkursu to doskonalenie umiejętności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia, a także nawiązywania współpracy między szkołami. Konkurs jest szansą dla młodych ludzi na odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu. Bardzo dużym wsparciem dla uczestników jest kadra pedagogiczna, która zachęca i motywuje uczniów do jak najlepszego przygotowania a następnie prezentowania wypracowanych umiejętności. Wymaga to wiele pracy i zaangażowania obu stron. Wytrwała praca jednak przynosi owoce, ponieważ jakość nigdy nie jest dziełem przypadku, zawsze jest wynikiem wysiłku człowieka.
Podczas Mistrzostw Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015” młodzież rywalizowała w następujących kategoriach: Test Kelnerski, Konkurs Hydrosommelierski, Improstyl, Wariacje na temat ananasa, Serwis Synchroniczny. Udział w Teście Kelnerskim polegał na wylosowaniu jednej osoby z każdej drużyny, która zmierzyła się z pytaniami dwujęzycznymi - w jęz. polskim i jęz. angielskim. W teście trzeba było wykazać się dużą wiedzą teoretyczną. To była taka rozgrzewka! Następnym punktem Mistrzostw był „Konkurs Hydrosommelierski”, polegający na tzw. ślepej degustacji wód niegazowanych. To zadanie wbrew pozorom jest bardzo trudne!!! W tej kategorii najlepszy okazał się Grzegorz Zarzecki z ZSCKR w Rudce, który zdobył tytuł „Hydrosommeliera Roku”. Niezwykle pokazowym punktem Mistrzostw, który wzbudził wielkie zainteresowanie był konkurs „Improstylu” - styl nakrycia, odpowiadający najnowszym trendom światowym, nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu - wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego. Tu, każda ze szkół wykazała się własną inwencją twórczą. Prezentacja stolików przykuwała spojrzenia swym eleganckim i wyszukanym wyglądem. Młodzież rywalizowała również w konkursie „Wariacje na temat ananasa”. Uczestnik musiał wykazać się własną inwencją twórczą, zaprezentować efektowny pokaz przyrządzenia i podania potrawy z ananasa w obecności gości. Było znakomicie!Ostatnią kategorią, która wzbudziła bardzo duże zainteresowanie okazał się widowiskowy Pokaz Synchroniczny. Puchar kryształowy i tytuł Mistrza Polski Kelnerów na rok 2015 otrzymał zespół, który zgromadził największą liczbę punktów ze wszystkich etapów konkursu.
WYNIKI VIII MISTRZOSTW POLSKI KELNERÓW „JUNIOR WAITER 2015”
- Miejsce I Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu
- Miejsce II Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w WojsławicachZespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu
- Miejsce III Zespół Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w PuławachZespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w RadomiuZespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie
Wyróżnienia
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce
- Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie
Wszyscy uczestnicy Mistrzostw otrzymali puchary, dyplomy, medale okolicznościowe, a także cenne nagrody rzeczowe i vouchery, które obejmowały staże w ekskluzywnych Hotelach**** oraz abonamenty roczne czasopism branżowych.
Organizatorzy Mistrzostw Polski Kelnerów „JUNIOR WAITER 2015” serdecznie dziękują uczestniczącej młodzieży, w poszczególnych Konkursach, opiekunom zespołów, członkom jury, instytucjom, które udzieliły patronatu, sponsorom oraz mediom za udział i wparcie.
Andrzej Wenerski - Starostwo Powiatowe w Puławach
na podstawie tekstu Anny Gnyp z Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika